Jak voní domácí chléb…

DOMÁCÍ CELOZRNNÝ CHLÉB (vhodný pro děti od 8 měsíce)

PL – polévková lžíce

ČL – čajová lžíce

650 g celozrnné mouky (žitná, špaldová, ječná, pohanková aj.-vždy dávám 1/3 špaldové mouky, která obsahuje nejvíce lepku, aby chléb hezky nakynul, zbytek dle chuti) 400 ml vody, 4 PL oleje (slunečnicový, olivový, sezamový, dýňový), 1 PL sezamových semínek, 1 PL lněných semínek, 2 PL slunečnicových semínek, 1 PL dýňových semínek, 1 PL sušených obilných klíčků, 1 ČL soli, 2 ČL kmínu, 1 ČL anýzu, 16 PL žitného kvásku (nebo 1/3 kostky droždí, 1 ČL medu).

Příprava kvásku: do jednoho hrnku teplé vody dáme 1 ČL medu a 1 ČL celozrnné mouky, promícháme, do vody rozdrobíme droždí, zakryjeme a dáme na 5-10 minut na teplé místo.

Příprava těsta: Semínka, kmín a anýz rozmělníme pomocí tyčového mixéru ve vodě, přidáme mouku, olej, sůl a kvásek. Těsto zamícháme. Nemělo by být tuhé, ale ani řídké. Těsto dáme do vymazané formy (třeba do formy na dort) a necháme vykynout na teplém místě (během kynutí by mělo zdvojnásobit svůj objem, trvá to 3-5 hodin). Povrch těsta potřeme vodou a posypeme semínky nebo mákem. Pečeme v předehřáté troubě při 250 stupních, po 10 minutách stáhneme teplotu na 200 stupňů. Pečeme, až chléb začne hnědnout. O tom, jestli je upečený, se přesvědčíme špejlí, na kterou se po zapíchnutí do chleba těsto nelepí. Každá trouba peče jinak, ozkoušejte si, jak dlouho se peče ten Váš chleba. Chléb vytáhneme z trouby a povrch několikrát potřeme vodou.

 

Kvásek ani nemusíte umět založit, stačí se nechat obdarovat díky KVÁSKOVÉ MAPĚ.

Výborná domácí pekárna pro pečení domácího kváskového chleba je ETA Delicca.

Dobrou chuť.

simona.brusova O mě Simona Brusová

Jsem terapeutka celostní medicíny, která své profesní „postižení“ aplikuje na svých dětech. Jinak jsem ale obyčejná milovnice přírodní medicíny, bylin, lesa, tradic a zdravého způsobu života.

Více o Simoně se můžete dočíst tady…