Kojení není „čůrání“, ale kde příroda potrápí, umí i pomoci…

 Ano, to se často stává. Ono kojení opravdu není přirozené jako „čůrání“, jak si většina z nás myslí, dokud si to samy nezažijí. Já si to myslela taky, dost jsem frajerka narazila.

Většina z nás se v době těhotenství chystá na porod, sepisuje si porodní plán, prochází předporodním kurzem, zjišťuje si podmínky porodnice. A na to, co přijde potom nějak nemyslí. Říkáme si, však ono to je přirozené, intuitivní, pudové, prostě příroda nám to mateřství zapsala do genetické výbavy. To se učit nemusím. A ejhle, mnohdy tomu tak opravdu být nemusí.

S narozením miminka přichází na řadu i jedna z jeho hlavních životních potřeb – potřeba výživy. Kojení je jedním z nejkrásnějších darů matky přírody nám matkám ženám.

Laktace je pro mnohé těhotné maminky samozřejmostí a mnohdy nás ani nenapadne, že by s kojením mohly být potíže. Ovšem vlivem zásahů v průběhu porodu, ať už nezbytných či urychlujících porod, se čím dál tím častěji stává, že maminky mají s kojením obtíže. Mnoho maminek má problém se sebedůvěrou ve vlastní tělo. Kladou si otázky, zdali mají dostatek mléka, co mohou udělat pro to, aby své miminko mohly plně kojit, jak tvorbu mléka podpořit.

Sama jsem si prošla velice těžkým „rozkojováním“. Vlivem dlouhého porodu došlo k pomalejšímu zavinování dělohy a větším ztrátám krve. Nakonec jsem podstoupila operativní zastavení krvácení v celkové anestezii a byla mi aplikována infuze s Oxytocinem pro zavinutí dělohy. Nabízenou krevní transfuzi jsem z mnoha důvodů odmítla. Co jsem ovšem nečekala, byl vliv na kojení. Kojení se tedy po velké ztrátě krve a medikamentózním zásahu opozdilo natolik, že jsem po týdnu v nemocnici, kdy miminko stále ubývalo na váze, byla nucena podat umělou výživu. Tehdy jsem si říkala: „propána, přeci nemůžu svému dítěti dávat k jídlu ten sypký bílý prášek z krabice😃. To bude nějaká zkouška z hůry a já se nedám.“ Vybavena obrovským odhodláním jsem se rozhodla, že kojit budu.

Nastaly další cca 4 měsíce, kdy bylo nezbytné zvládnout správnou techniku kojení u spavých miminek po novorozenecké žloutence, podávat příkrm alternativně s pomocí speciální techniky bez použití lahvičky (aby si dítě neodvyklo sát správným způsobem), po každém kojení použít odsávačku mateřského mléka pro stimulaci laktace, nezbytná byla správná výživa a pitný režim, užití bylin a homeopatie, autopatie, Bachových esencí pro harmonizaci psýché a obrovské podpory mého muže a rodiny.

Pro matku je velice bolestivé pocítit, že není schopná své dítě nakrmit. Tento pocit nikdy ze svého podvědomí nevymažu. Moje úžasná holčička to vše ale zvládala se mnou a dnes (toho času v devíti měsících), je stále téměř plně kojená. (No tak článek mi visí dlouho v archívu, aktuálně má princezna 2 roky a kojíme už jen pro potěchu😊.

 

Pro inspiraci uvádím můj postup, leč každá jsme individualita a i proto se může přírodní „léčba“ lišit.

AROMATERAPIE

Říká se, že když dýcháte, tak jíte. Aromaterapie je založena na schopnosti rostlinných siličných olejů posilovat, léčit a regenerovat tkáně.

  • Z aromaterapie pomáhá zlepšit náladu a pozvednout mysl máta, levandule, citrón, růže, meduňka, jasmín, santal, ylang ylang… vyzkoušejte sama, která z těchto vůní Vás osloví.

FYTOTERAPIE

Namíchejte si čaj k uklidnění nervů.

  • Vhodné jsou tyto byliny: heřmánek, fenykl, mateřídouška, meduňka. Z každé byliny v poměru 1:1:1:1 umícháte čajovou směs. Čaj připravíme spařením 1 čajové lžíce bylinné směsi 0,5 l vroucí vody, necháme 15 minut odstát, pijeme 3x denně cca 20 min. po jídle. Užívejte jej maximálně 3 týdny a poté vyměňte třeba za čaj pro kojící maminky. Bylinky by se měly obměňovat, aby se nesnižovaly jejich léčivé účinky.

BACHOVY ESENCE

Jedním z nejkrásnějších výtvorů přírody jsou květiny. Každá vůně povznáší a posiluje vaše fyzické, ale hlavně citové, mentální a duševní tělo. Dr. Edward Bach byl moderní zakladatel léčebné metody, která užívá květiny ke zlepšení všech aspektů vašeho života.

  • Do odeznění obtíží užívejte Bachovy esence s názvem Kaštan červený (Red Chestnut). Tento květ pomáhá těm, kteří se bojí, že se jejich milovaným něco přihodí. Je přirozené, že se obáváme, však pro lidi tohoto květu takový strach přesahuje rozumnou míru a začínají se zoufale obávat. Kaštanový květ pomáhá těmto lidem, aby se zbavili strachu a aby lásku a starostlivost o rodinu viděli skrz obzor racionálního myšlení a skutečné situace.

 

DOKRM PŘÍMO NA PRSU

Pokud mají maminky problémy s kojením, doporučuje se miminko nedokrmovat z lahve, ale pomocí speciální cévky, kterou zavedete miminku do pusinky přes bradavku. Tímto způsobem můžete i Vy „kojit“ a miminku tento krásný pocit dopřát.

  • Zde máte metodu přesně popsanou i s videem:

postup dokrmu přímo na prsu

  • Přesný název cévky je: CN-01 CÉVKA PRO NOVOROZENCE S NÍZKOU PORODNÍ HMOTNOSTÍ. K dostání je na objednání v lékárnách.

Já sama jsem pomocí této cévky svou dceru dokrmovala, lahev nikdy nepoznala a já jsem šťastná, protože kojení neplní pouze nutriční úlohu, ale je i výrazným psychickým uspokojením miminka. Tím, že budete své miminko kojit, pomůžete mu nalézt jistotu a navázat krásný pevný vztah.

 

PRAVIDELNÉ ODSÁVÁNÍ

Pravidelné odsávání bylo asi nejtěžším prvkem celého „rozkojování“. Jak by ne, když je člověk neustále napojen na dítě nebo odsávačku. Držte se maminky a vy, milí tatínkové, držte je(se) taky!

 

Nakonec ale musím přiznat, že „rozkojování“ pro mne byla obrovská psychická zátěž, která si nemyslím, že vždy stojí za tak urputný boj. Proto jestli už nemůžete dál, padáte únavou, při každém kojení pláčete a muž už po nocích nemůže zvuk odsávačky ani slyšet, radši zvolte cestu menšího odporu. S vědomím, že jste udělala maximum a vydala ze sebe vše, jděte dál. Miminko potřebuje hlavně pohodovou maminku.

 

 

Pokud sama prožíváte toto krásně těžké období a nevíte si s něčím rady, můžete se na mě také obrátit. Ráda předám těžce vypocené a vyplakané zkušenosti dále😊.

S maminkami si povídáme o přirozené podpoře kojení, o bylinách vhodných pro kojící maminky, homeopatii vhodné při obtížích spojených s kojením, psychosomatice a jaký je její vliv na tvorbu mateřského mléka, o vlivu sebedůvěry ve vlastní tělo a schopnost kojit, o pomůckách pro alternativní způsob přikrmování bez použití láhve, o správné technice kojení, délce a četnosti kojení aj.

Dobrou chuť milá miminka😊

simona.brusova O mě Simona Brusová

Jsem terapeutka celostní medicíny, která své profesní „postižení“ aplikuje na svých dětech. Jinak jsem ale obyčejná milovnice přírodní medicíny, bylin, lesa, tradic a zdravého způsobu života.

Více o Simoně se můžete dočíst tady…