Vy spíte s děckem v posteli??? Cožéééé:D

Nedávno jsme se se sousedkou dostaly na téma spánek dítěte, protože každý se zajímá, jak to vaše dítko v noci spí. A když zjistila, že máme dítě v posteli, skoro vyjekla: „Vy spíte s děckem v posteli??? Cožéééé. Ale to ho tam budete mít do puberty, víte to????“. No jelikož to je starší paní a myslí vše dobře, nezatěžovala jsem ji zbytečnými fakty, kterými později v článku zatížím Vás, ale položila jsem jí jednoduchou otázku: „Máte děti? A které okamžiky byste vrátila, kdybyste měla na chvíli možnost je zase prožít?“ Zamyslela se a na chvíli ztichla. Nabídla jsem jí proto odpověď. „Určitě jeden z těchto okamžiků by bylo přitulení se ke spícímu dítěti, k tomu voňavému štěňátku, políbení jeho malého nosíku a pohlazení sametové kůže.“ Už jsem nemusela pokračovat dále.

Kéž bych to své dítě mohla mít v posteli do 15 (berte to s nadsázkou :D)

Když si vzpomenu na své dětství, nezapomenu na noci, kdy jsem měla hlavu přikrytou peřinou, obávala se jakéhokoliv pohybu či zvuku a usínala se strachem. Do dneška je mi nepříjemné usínat sama…

Co by si Vaše dítě vybralo, kdyby mělo svobodnou volbu? Kde končí nad ránem Vaše děti? Musíte je vyhánět z manželské postele, kde pro Vás všechny není dost místa? Nadáváte potom na to, že nejste vyspaní, ale stejně nemáte srdce děti rezolutně poslat zpátky do svých pokojů?

 

Je přirozenou potřebou člověka ochraňovat své potomky ve dne v noci. Samičky téměř každého živočišného druhu svá mláďátka nepřetržitě opečovávají a rozhodně jim nebudují vlastní nory, brlohy či hnízda, aby samy měly klid a mohly v noci nerušeně spát.

Moje kamarádka mi nedávno doporučila knihu „Každé dítě může dobře spát“ od A. Kast-Zahn a Dr. H. Mongenroth. (Omlouvám se tímto kamarádce, že zde knihu zmiňuji. Jsem moc ráda, že mi ji doporučila, jen mě tato kniha mírně řečeno šokovalaJ.) Protože zde jsem se dozvěděla, že: „Problémy se spaním jsou u malých dětí velmi rozšířené.“  A doplňují to statistickým údajem: „V kojeneckém věku se nejméně každé třetí dítě během noci vícekrát probudí a pláče. Tento problém se většinou sám od sebe nevyřeší.“

Tohle jsem si přečetla a řekla si WOW!!!! Takže on je to problém, že se dítě budí? TO jsem nevěděla!!!:) Já myslela, že je to přirozené a on je to podle autorů knihy problém.

Koho?

Nějak podvědomě cítím, že rodičů, kteří chtějí spát celou noc v kuse…. Ale co dítě, které je ZATÍM nastavené jinak??? A jehož spánkový režim se ustálí až někdy okolo 3 roku věku? Čí potřeba vyhraje?

Jsme ovlivněni společností a kulturou, ale až dnešní moderní doba sebou přinesla trend oddělování dětí od rodičů. Mnoho vědců a psychologů označují společné spaní za prohlubování důvěry v rodinu, okolí, sebe sama, podporuje přirozený rozvoj dítěte. Človíček, který se už od raného dětství naučí spoléhat na své blízké, bude snáze budovat své sebevědomí a důvěru ve své okolí. Již dávno se ví, že společné spaní snižuje počet náhlých úmrtí novorozeňat, takzvaný SIDS.

 

Tak tenhle názor jsme si vzali k srdci u nás doma:)!!!

 

„A co sex???“

Moje kanadská kamarádka se mě jednoho dne zeptala: „No joooo to je všechno hezké, ale co sex???“ „Nemáme sex.“ Odpověděla jsem jí krátce a než jsem stačila pouvažovat, co chci říct dále, protože moje angličtina je mizerná (i když ona ze slušnosti tvrdí, že mluvím jako rodilá mluvčí :D), popadly jí tváře na projev hluboké lítosti a zděšení. „Nemáme sex v posteli my dear, ale máme dva gauče, kuchyňskou linku a pračku (dobře, tu používám jen na praní).“ A pak jsme se smály a dohadovaly se, kde že je to nejlepší:)!!! Takže ani náš partnerský vztah společné spaní nějak nenarušuje. Tedy kromě toho, že mi večer VŽDYCKY přítel hlásí, že chce, aby maličká spala vedle něj…..hmmm to někdy trochu žárlím!

Kojíte = vstáváte X krát za noc????

Vyřešte svoji únavu jednou pro vždy!!! Když se mě kamarádky ptají, kolikrát moje dítko v noci vstává na kojení, mnohdy nejsem ani schopná odpovědět. Prostě nevím. Když se ptají, jestli jsme nevyspaná, řeku bývávalo! Samozřejmě, že nejmenší maminečka se kojí v sedě, aby byla dodržena technika kojení, i když se určitě najdou maminky, které to zvládají v leže (řeknete mi prosím, jak na to?:). Ale mít miminko vedle sebe v posteli, nemuset vstávat k postýlce, nebo do jiného pokoje, to je dle mého názoru a zkušenosti cesta k pohodové vyspané mamince (v mém případě přespané:) i když se mi dítko odhadem budí 5x za noc).

Kde jsou hranice???

 

Tam kde si je určíte sami…

Nerada bych dala někomu pocit, že pokud nemá dítě u sebe v posteli, něco dělá špatně. Každý rodič dělá to nejlepší pro své dítkoJ! Popisuju své pocity a momentální postoje a situaci u nás doma-tři postele vedle sebe a spousta místa pro sladký spánek. Třeba to vyzkoušíte taky:)! Sladké sny…

Pro nerozhodné rychlý test

(převzato z knihy „Každé dítě může dobře spát“-něco dobrého tam přece je!!!:)

  • Ruší Vás společné spaní s dítětem?
  • Je společným spaním narušen Váš sexuální život?
  • Usíná dítě špatně nebo se budí několikrát za noc a Vás to ruší?
  • Máte dítě v posteli z důvodu toho, že se cítíte osamělí?
  • Má Váš partner na společné spaní jiný názor?
  • Chcete na této situaci něco změnit?

 

Odpověděli jste na všechny či většinu otázek NE?

Pak patříte k rodičům, kteří si své dítko v posteli užívají a byla by škoda věc měnit. Pravděpodobně jste všichni spokojení, a tak to má být:).

 

Odpověděli jste na všechny či většinu otázek ANO?

Pravděpodobně jste se nedohodli vědomě na tom, že dítě bude spát s Vámi v posteli. Možná Vám dítko zůstalo v posteli po nemoci a z výjimky se stalo pravidlo. Potom je vhodné si stanovit pravidla, jakými společně dosáhnete dohody:)!

Vše je o kompromisech…

simona.brusova O mě Simona Brusová

Jsem terapeutka celostní medicíny, která své profesní „postižení“ aplikuje na svých dětech. Jinak jsem ale obyčejná milovnice přírodní medicíny, bylin, lesa, tradic a zdravého způsobu života.

Více o Simoně se můžete dočíst tady…