Stravování podle metabolických typů

STRAVOVÁNÍ PODLE METABOLICKÝCH TYPŮ

Komu je určené:

Všem, kdo chtějí blíže poznat své „vnitřní kamna“ a vědět, jak v nich správně „zatopit“.

Cíl:

Cílem kurzu je projít problematiku výživy dospělých dle metabolické typologie a osvojit si dovednosti při výběru odpovídající potravy.

 

O kurzu:

Stravování podle metabolického typu vychází ze starodávného medicínského učení, indické, čínské, egyptské i řecké medicíny. Základem je teorie, že každý člověk má jiné biochemické složení a patří k jinému endokrinnímu typu. S tím souvisí také různý vztah k jednotlivým druhům potravin a jejich trávení a spalování. Existuje několik základních typů lidského metabolismu a každému typu vyhovuje jiné složení stravy. Dlouhodobý nedostatek správné stravy anebo konzumace stravy nevhodné vede k chronickým nemocem, ale také k obezitě a problémům s trávením.

Všechny potraviny i živiny mohou mít na různé metabolické typy různé, i protichůdné účinky. Metabolický typ určuje způsob, jakým Vaše tělo reaguje na živiny. Někdo získává energii z převážně bílkovinné stravy, zatím co druhý člověk se po stravě bohaté na bílkoviny cítí unavený. Ne každému vyhovuje vegetariánská strava a někdo se naopak na sacharidové dietě může cítit plný energie. I příznak nemoci nemusí být vždy vyvolán stejnou biochemickou nerovnováhou. Například existují případy vysokého cholesterolu a kardiovaskulárních chorob způsobených nízkotučnou stravou s vysokým obsahem sacharidů. Po úpravě stravy do souladu s metabolickým typem je velká šance na vyléčení, doplnění chybějící energie, harmonizaci hormonálního systému aj. Znalost našeho metabolického typu nám odpoví na otázku, jak hospodařit s vlastní energií. Pomůže nám přistoupit k výběru odpovídající potravy a kombinací, které jsou pro nás nejvhodnější.

 

Náplň:

  • Seznámení s tématem.
  • Test metabolických typů.
  • Správná skladba jídelníčku dle Vašeho metabolického typu, zejména pokud jde o nejdůležitější makroživiny, jako jsou bílkoviny, tuky a uhlovodany.
  • Sacharidy jako nezastupitelná složka výživy člověka, potraviny z neloupaných obilných zrn jako významný prvek zdravé výživy a jejich praktické použití.
  • Živočišné a rostlinné tuky nejen pro vstřebávání vitamínů, vhodné zdroje. Hodnocení a kvalita tuků (olejů).
  • Bílkoviny ve výživě, zdroje bílkovin. Maso – jak často, vejce. Mléko – ano či ne.
  • Plané bylinky a zelené natě jako přirozený zdroj vitamínů a minerálů ve výživě.
  • Semena a ořechy.

 

 

 

Lektorka:

Mgr. Simona Brusová, Dis.

Vystudovala jsem obor Odborný pracovník v ochraně veřejného zdraví na Lékařské fakultě Ostravské univerzity. Ve své praxi jsem našla největší seberealizaci jako terapeutka na soukromé klinice celostní medicíny v Praze, kde jsem zaštiťovala klientelu s širokou škálou onemocnění. V rámci své praxe terapeutky jsem pečovala také o onkologické klienty, kteří na klinice podstupovali celostní terapii či přírodní medicínu použili jako doplněk ke klasické alopatické léčbě. Podstatou mého přístupu je propojení prevence rizikového chování, přírodní medicíny (fytoterapie, homeopatie, autopatie a nutriční výživy), vlivu vnějších skutečností (rodinných, vztahových, sociálních) a nalezení společné harmonie v péči o člověka.

Více informací se dočtete na www.biobrusinka.cz.